Skoči na vsebino

Fakulteta za šport

Analiza vpliva okoljskih dejavnikov na športno in telesno dejavnost na podlagi merjenja porabe energije pri 11 do 15-letnih otrocih v letih 2006-2010: mednarodna primerjava (ZDA, Hrvaška, Slovenija)

  • Analiza vpliva okoljskih dejavnikov na športno in telesno dejavnost na podlagi merjenja porabe energije pri 11 do 15-letnih otrocih v letih 2006-2010: mednarodna primerjava (ZDA, Hrvaška, Slovenija)

  • Koda L5-0395
  • Datum 01.02.2008 - 30.01.2011
  • Financer Javna agencija za raziskovalno dejavnost RS
  • Organizacija UL, Fakulteta za šport
Povzetek

Ta študija preučuje naraščajoč problem premajhnega gibanja otrok (in tudi odraslih) ter prekomernega naraščanja telesne teže, kar ima negativne posledice za zdravje. Preučevanje tega problema bo poleg predlogov sprememb v navadah otrok tudi omogočala spremembe v širšem otrokovem okolju. Raziskavo bomo izvajali na stratificiranem vzorcu otrok obeh spolov in v obdobju 4 let in tako z longitudinalnim pristopom ugotavljali spremembe v razvoju mladih.

Z raziskavo želimo ugotoviti, ali obstajajo dejavniki, ki otrokom preprečujejo, da bi se dovolj gibali in se zdravo prehranjevali. S pomočjo vprašalnikov, namenjenih staršem in otrokom, bomo ugotovili, kakšne so značilnosti telesne oziroma športne aktivnosti otrok v šoli in doma. Namen imamo tudi ugotoviti, kakšne priložnosti za telesno in športno udejstvovanje imajo otroci v šoli in v bližnji okolici.   Izmerili bomo tudi telesno dejavnost otrok s pomočjo merilnikov srčnega utripa in merilnikov porabe kalorij, o obdobju rednega pouka in vikendov v različnih obdobjih. Otrok bo imel na nadlahti merilnik za merjenje porabe kalorij, pas okoli prsi in merilnik srčnega utripa na zapestju 4 dni v tednu, vključno s soboto in nedeljo. Spremljali bomo tudi razvoj telesnih, gibalnih in funkcionalnih sposobnosti, vključno z meritvami maksimalne porabe kisika s telemetrijskimi merilnimi napravami.  

Z enim izmed vprašalnikov bomo ugotavljali, kakšna je otrokova prehrana. Zabeležili bomo sestavo kosil, ki so na voljo v šoli, in tipe prigrizkov, ki so na voljo v šolskih avtomatih.Z vzporedno izmerjenimi značilnostmi telesnega razvoja bomo tako ugotavljali ali so prehrana, raven aktivnosti in količina telesnega podkožnega maščevja na zdravi, priporočeni ravni in ali obstajajo možnosti za izboljšanje prehranjevalnih in športnih navad otrok.