Skoči na vsebino

Fakulteta za šport

O knjižnici

 

Telefon: +386 1 520 77 47

E-mail: library@fsp.uni-lj.si

Knjižnica bo od 29.9. do 10.10.2023, odprta od 10.00 - 14.00.

URNIK KNJIŽNICE:

  • od ponedeljka do petka: 9.00 - 15.00
  • julij in avgust: 10.00 - 14.00
  • prazniki: ZAPRTO

Zasedenost čitalnice, glede na vaje in predavanja drugih predmetov, je dostopna na povezavi https://www.fsp.uni-lj.si/urnik/.Tiskana verzija za tekoči teden je na vhodnih vratih v knjižnico in na vhodnih vratih v čitalnico.

Cenik knjižničnih storitev 2022/2023

OSTALA OBVESTILA:

NOVO: Razširjen dostop do leksikona KLG Online.

Sedaj je dostop omogočen z lokacij UL, CTK, NIB in NUK; oddaljeni dostop je omogočen za študente in osebje UL, osebje CTK, NIB in NUK ter vse člane knjižnic UL, CTK, NIB in NUK.

Kritisches Lexikon zur deutschsprachigen Gegenwartsliteratur (KLG Online) je temeljno referenčno delo za študij sodobne nemškojezične književnosti. Leksikon obsega članke o več kot 750 avtorjih. Leksikon vključuje avtorje, katerih poglavitna dela so izšla po letu 1945 oziroma so začela vplivati po tem letu. Članek obsega kratek življenjepis (Biogramm), seznam literarnih nagrad, zatem obsežnejši esej, ki analizira in interpretira avtorjevo delo, sledi bibliografija objav v knjigah, zbornikih in revijah, seznam prevodov v nemščino (avtor kot prevajalec), seznam praizvedb gledaliških in radijskih del, scenarijev, kabaretov, zvočnih posnetkov (kasete, cedeji, gramofonske plošče) in intervjujev ter seznam literature o avtorju.

Vstopna točka: http://nukweb.nuk.uni-lj.si/login?url=http://www.nachschlage.net

Objavljeno: 22.2.2023

ELEKTRONSKI VIR Brepolis Latin Complete

V sodelovanju z Osrednjo humanistično knjižnico so v konzorciju COSEC (NUK) pridobili dostop do Brepolis Latin Complete.

Brepolis Latin Complete omogoča sočasno iskanje v različnih podatkovnih zbirkah, in sicer:

  • Library of Latin Texts Complete - je ena najpomembnejših podatkovnih zbirk latinskih besedil od antike do 20. stoletja.
  • Aristoteles Latinus Database - vsebuje celotna besedila kritičnih izdaj srednjeveških prevodov Aristotelovih spisov.
  • Archive of Celtic-Latin Literature - vsebuje latinska besedila filozofov zgodnjega srednjega veka (400-1200) z območij t. i. keltske Evrope (avtorji kot so npr. sveti Patrik, Avguštin Hibernik, Sv. Columbanus, Sedulius Scottus, Janez Skot Eriugen, Peter Abelard).
  • Monumenta Germaniae Historica (MGH) - ena najpomembnejših srednjeveških kritičnih izdaj zgodovinskih besedil, listin, pravnih tekstov, pisem itn.
  • Database of Latin Dictionaries - podatkovna zbirka, ki vsebuje različne latinske slovarje (razlagalne, etimološke, historične).

Vse podatkovne zbirke uporabljajo isti vmesnik, ki omogoča sočasno navzkrižno iskanje med njimi (Cross Database Searchtool). 

Dostop je omogočen  z lokacij UL, CTK, NIB in NUK; oddaljeni dostop je omogočen za študente in osebje UL ter osebje CTK, NIB in NUK.

Vstopna točka: http://nukweb.nuk.uni-lj.si/login?url=http://clt.brepolis.net/cds/pages/Search.aspx

Objavljeno: 19.1.2023

ELEKTRONSKI VIR Gale Research Complete.

Pridobili smo dostop do novega elektronskega vira Gale Research Complete.

Gale Research Complete vsebuje kar 16, sicer ločenih, zbirk ponudnika Gale. Pokrivajo področja književnosti, zgodovine, sociologije, filozofije, religije, politike, mednarodnih odnosov, znanosti in tehnologije itn.. Iščemo lahko v vsaki posamezni zbirki oz. podzbirki (v meniju izberemo All Databases) ali po sklopih posameznih zbirk, v tem primeru v meniju izberemo Cross Search (Gale Power Search, Gale Primary Sources, Gale Literature). Iskanje pa je možno tudi po posameznih sklopih glede na vrsto publikacij ali področje. V tem primeru v meniju izberemo katero od spodaj naštetih možnosti:

Dostop je omogočen z lokacij UL, CTK, NIB in NUK; oddaljeni dostop je omogočen za študente in osebje UL ter osebje CTK, NIB in NUK.

V sodelovanju s ponudnikom NUK organizira spletno predstavitev vira Gale Research Complete, na kateri bodo predstavljene glavne značilnosti in funkcionalnosti vira, udeleženci pa bodo imeli možnost, da predavateljici Jessici Benton zastavijo vprašanja. Predstavitev bo v torek 17. januarja 2023 ob 11. uri. Potekala bo v angleščini in je primerna za študente, knjižničarje in raziskovalce Univerze v Ljubljani. Registracija na dogodek ni potrebna; potreben je le klik na povezavo: https://cengage.zoom.us/j/91531863896?from=addon.

Objavljeno: 18.1.2023

DOSTOP DO ELEKTRONSKEGA VIRA Oxford Scholarly Editions Online

Na voljo je trajni dostop do elektronskih zbirk klasičnih besedil dostopnih na Oxford Scholarly Editions Online.

Zbirke veljajo za enega kronskih draguljev v portfelju založbe Oxford University Press. Raziskovalci izpostavljajo njeno inovativnost, njen transformativni potencial tako za raziskave kot za poučevanje. Zajema temeljne klasične avtorje od antike do renesanse, v vrhunskih izdajah s komentarji in prevodi, pa tudi angleške avtorje do 19. stoletja. Obsega torej več kot dve tisočletji intelektualne zgodovine na področju filozofije, zgodovine, religije, klasične filologije in sorodnih ved.

Vabljeni k ogledu videa uporabe v angleškem jeziku.

Objavljeno: 2.12.2021

DOSTOP DO ELEKTRONSKEGA VIRA Allgemeines Künstlerlexikon Online (AKLO) / Artists of the World Online.

Allgemeines Künstlerlexikon Online (AKLO) / Artists of the World Online je referenčna baza podatkov s področja umetnostne zgodovine, ki vsebuje aktualne, zanesljive in obsežne informacije o umetnikih. Vsebuje najnovejše verodostojne biografske podatke o več kot 1,2 milijona umetnikih, kar je več kot katera koli druga baza podatkov. Elektronski vir vsebuje več kot 500.000 obsežnih biografskih člankov; vsako leto se doda 3500 novih člankov.

Dostop je omogočen z lokacij UL, CTK, NIB, NUK in ZRC SAZU; oddaljeni dostop je omogočen za študente in osebje UL in ZRC SAZU, osebje CTK, NIB in NUK ter člane NUK.

Objavljeno: 1.7.2021

NUK - kako do inf. in gradiva:

knji  nica NUK ponuja pomoč pri iskanju informacij in gradiva. 


Vabijo vas, da izkoristite možnosti, ki vam jih ponujajo v spletnem okolju.

V prostorih knjižnice so poskrbeli za varnost tako uporabnikov kot zaposlenih. V prostoru za vpis in izposojo NUK se lahko včlanite ali podaljšate članstvo, najamete garderobno omarico ter prevzamete naročeno gradivo in fizične kopije. Prav tako lahko trenutno še vedno študirate in prebirate svoje ali knjižnično gradivo v veliki in časopisni čitalnici ter čitalnici rokopisne zbirke.

Pred obiskom NUK vas prosijo, da se seznanite z aktualnimi in veljavnimi spremembami v poslovanju knjižnice.

Vabljeni tudi k spremljanju aktualnih novic na spletni strani in Facebooku.

Objavljeno: 21.10.2020

Knjižnica Fakultete za šport je kot visokošolska knjižnica del univerzitetnega knjižničnega sistema Univerze v Ljubljani. V njegovem sklopu je članica medicinskega kroga knjižnic, ki jih povezuje znanstveno področje medicina in v katerega sodijo še: Centralna medicinska knjižnica (koordinacijska knjižnica tega kroga), knjižnica Fakultete za farmacijo, knjižnica Zdravstvne fakultete, knjižnica Veterinarske fakultete, Knjižnici Splošne bolnišnice Maribor in Celje, VŠZ Maribor, Knjižnica Onkološkega inštituta, Knjižnica Psihiatrične klinike v Ljubljani, Knjižnici Lek d.d. in Krka d.d. in še nekatere druge.

Knjižnica Fakultete za šport je osrednja knjižnica za področje športa in znanosti o športu v Sloveniji. Podpira študijski in raziskovalni proces Fakultete za šport in drugih fakultet, tako da omogoča dostop do najpomembnejših virov s področja športa in znanosti o športu ter drugih znanstvenih področij, ki so na različne načine povezana s področjem športa (medicina, biomehanika, fiziologija, biokemija, psihologija, sociologija, zgodovina, etika, filozofija, vzgoja, izobraževanje, trženje, upravljanje,…).