Univerza v Ljubljani

Fakulteta za šport

Program Vodnih aktivnosti v naravi - FRATER

datum: 26.03.2010

kategorija: obvestila za študente

Pri sestavljanju skupin udeležencev letošnjega programa Vodnih aktivnosti v naravi smo ugotovili, da ste se (študentje 1. letnika, ki ste imeli možnost izbire) na program prijavili tudi nekateri, ki predhodno niste izbrali in opravljali obveznosti (obiskovali predavanja in vaje) pri predmetu Plavanje z osnovami reševanja iz vode 1.

Program Vodnih aktivnosti v naravi sestavljajo naslednje vsebine: vsakodnevno vzdržljivostno plavanje (do 800 metrov) s končnim plavalnim maratonom (okoli 2400 metrov), potapljanje na dih, jadranje na deski in kajakarjenje, elementarne igre v vodi in ob njej ter skoki v vodo. Te vsebine so nadgradnja vsebin, ki jih študentje spoznajo pri predmetu Plavanje z osnovami reševanja iz vode 1. Zato je prisostvovanje predavanjem in vajam pri tem predmetu nujen pogoj za uspešno in varno izvedbo programa Vodnih aktivnosti v naravi. Ta zahteva je vpisana tudi v učnem načrtu. Ker pa niste bili o njej pravočasno (pred izbiro ponujeni izbirnih predmetov) obveščeni, smo se odločili, da vam vseeno omogočimo udeležbo, vendarle le, če uspešno opravite plavalno – potapljaški preizkus. Le-ta bo sestavljen iz:

  • poljubnega plavanja 400 metrov. Pri tem testu štart, način plavanja in obrati torej niso predpisani. Razdaljo je le potrebno preplavati v določeni normi (študentje 9:40, študentke 10:20).
  • potopa v globino 3 metrov. Na dnu bazena bosta dve uteži v razdalji 4 metrov, ki ju je potrebno z enim potopom dvigniti na rob bazena.

 

Plavalno – potapljaški preizkus bo v sredo, 7.4.2010 ob 9.00 v velikem bazenu FŠ. Za pomoč pri pripravi se obrnite na sošolce, ki so predmet Plavanje z osnovami reševanja iz vode 1 večinoma že zelo uspešno opravili in imajo torej dovolj znanja, da vam pomagajo.      

 

Lep pozdrav,   dr. Venceslav Kapus, izr. prof.