Skoči na vsebino

Fakulteta za šport

Prihodnost evropske družbe je močno odvisna tudi od tega, kako telesno zmogljivi bodo naši otroci in mladostniki

datum: 31.05.2024

kategorija: novice

Na povabilo Univerze v Ljubljani, Fakultete za šport, sta konec maja Slovenijo obiskala svetovno priznana raziskovalca – molekularna biologinja iz Estonije dr. Signe Altmäe in četrti najpogosteje citirani raziskovalec telesne zmogljivosti na svetu po Expertscapeu dr. Francisco B. Ortega iz španske Granade.

Slednji je v predavanju z naslovom Fitness assessment in youth at European and Global level / Spremljanje telesne zmogljivosti otrok in mladostnikov v Evropi in po svetu spregovoril o tem, kako močan in zanesljiv pokazatelj zdravja je v resnici telesna zmogljivost, ki se lahko uporablja in razlaga kot neinvazivni biološki marker zdravja na regionalni, nacionalni in mednarodni ravni. Lahko celo rečemo, da gre za najboljših orodij v pomoč raziskovalcem in praktikom na področju športne vzgoje, športa in zdravja ter oblikovalcem politik po vsej Evropi za preučevanje trenutnih negativnih zdravstvenih trendov, učinkov sistemskih intervencij in nacionalnih politik za promocijo rednega gibanja ter zdravega življenjskega sloga. S tem pa tudi napovedovanja prihodnjih trendov o zdravju prebivalstva na sploh.

»Spremljanje telesne zmogljivosti je ključno pri preprečevanju debelosti pri otrocih. Kar pa ni pomembno le za otroke in njihovo zdravje, ampak tudi za prihodnost celotne družbe. Zdravi otroci namreč postanejo zdravi odrasli, ki lahko prispevajo k boljši družbi, ne le s svojo delovno zmogljivostjo, temveč tudi z dobrim počutjem,« je v predavanju med drugim opozoril Ortega.

Slovenija je ena redkih držav, ki ima s sistemom SLOfit vpogled v trende telesne zmogljivosti mladih. Večina drugih držav se zanaša zgolj na sporadične bolj ali manj dobre podatke na izbranih vzorcih. Zato je skupina evropskih raziskovalcev, pod vodstvom prof. dr. Gregorja Juraka iz Univerze v Ljubljani, Fakultete za šport, in dr. Francisco B. Ortege, pripravila spletno platformo FitBack, namen katere je: 1) učiteljem in trenerjem (po)nuditi praktično orodje za spremljanje telesne zmogljivosti ter 2) političnim odločevalcem zagotoviti ključne informacije za razvoj sistemov spremljanja telesnih zmogljivosti na lokalni, regionalni ali nacionalni ravni.

Ortegovemu predavanju je nato sledilo še predavanje Altmäeve z naslovom Introduction to genetics in sport sciences / Uvod v genetiko v kineziologiji v katerem je razkrila, kako omične znanosti, vključno z genomiko, transkriptomiko in epigenetiko, vse pomembneje prispevajo k razvoju znanosti o telesni dejavnosti in športu, ter predstavila izvirne rezultate kliničnih raziskav in meta-analiz.

Predavanjema lahko prisluhnete na teh povezavah: 

 

20240531_114356

Na fotografiji so od leve proti desni: prof. dr. Bojan Leskošek (Fakulteta za šport), prof. dr. Francisco B. Ortega, dr. Signe Altmäe in prof. dr. Gregor Jurak (Fakulteta za šport). (osebni arhiv prof. dr. Gregorja Juraka)