Skoči na vsebino

Fakulteta za šport

Izjemen uspeh mednarodnega kongresa ISSS2024

datum: 18.03.2024

kategorija: novice

Kljub pomladim temperaturam, nam je na Fakulteti za šport uspelo, da smo od 10. do 16. marca 2024 v Kranjski Gori gostili kar dva svetovna kongresa – 25. Mednarodni kongres o poškodbah in varnosti v športih na snegu, z uradnim imenom »25th International Congress on Snow Sports Trauma and Safety« in 38. Kongres mednarodnega združenja za medicino športov na snegu ali »38th Congress of the International Society for Snowsports Medicine«.

Na prizorišču moških in od letos uradno še ženskih tekem FIS svetovnega pokala v alpskem smučanju sta kongresa tako združila več kot 100 raziskovalcev in strokovnjakov z vsega sveta, ki se ukvarjajo z najrazličnejšimi vidiki varnosti v športih na snegu ter patologijami ter preprečevanjem in zdravljenjem poškodb. Med njimi so bili najuglednejši raziskovalci, strokovnjaki, zdravniki, predstavniki smučarskih tekem in industrije iz številnih držav.

O pomenu in različnih vidikih varnosti v športih na snegu so na svečani otvoritvi spregovorili predsednica Republike Slovenije dr. Nataša Pirc Musar, častna pokroviteljica obeh kongresov, rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Gregor Majdič, dekan Fakultete za šport prof. dr. Damir Karpljuk in predsednik organizacijskega odbora obeh kongresov ISSS2024 prof. dr. Matej Supej iz Fakultete za šport.

Slovenija je sicer od nekdaj dežela zimskih športov, z bogato tradicijo in vrhunskimi uspehi. Kljub temu pa smo imeli prvič to čast, da sta se pri nas odvijala dva tako pomembna kongresa najstarejših mednarodnih organizacij ISSS in SITEMSH (več o njiju izveste na spletni strani), ki sta prav v Sloveniji praznovala peto in sedmo desetletje obstoja. 

Otvoritveno predavanje je imel prof. dr. Veit Senner, eden vodilnih svetovnih strokovnjakov za smučarsko opremo in tehnologijo. Med izstopajočimi dogodki pa zagotovo velja izpostaviti še:

  • zelo aktualno okroglo mizo, na kateri so sodelovali gostje iz FIS (Mednarodne smučarske organizacije), ter spregovorili o tem, zakaj je v letošnjem letu toliko poškodb najboljših tekmovalcev v svetovnem pokalu, in
  • okroglo mizo o učenju smučanja, na kateri so najboljši učitelji smučanja predstavili najnovejše in najbolj učinkovite metode, tehnike ter pripomočke za učenje smučanja različnih ciljnih skupin, od otrok do starejših, od začetnikov do izkušenih smučarjev.

Na zaključni gala prireditvi smo med drugim podelili tudi diplome ISEA award Sports engineering, ISSS Yahashi award ter SITEMSH Coupe du président in zahvale za plenary/keynote predstavitve ter priznanja sponzorjem, direktor kongresov dr. Irving Scherr pa je že predstavil načrte za kongres ISSS2026, ki bo potekal Koreji.

Udeleženci kongresov so v tednu dni tako lahko prisluhnili in se pogovarjali z vrhunskimi strokovnjaki, raziskovalci in praktiki iz različnih držav in kontinentov, ki so delili svoje znanje, izkušnje in primere dobre prakse.

Glasbeni šoli Jesenice se zahvaljujemo za prijetno vzdušje, ki so ga na prireditvah ustvarili mladi glasbeniki. Več informacij o programu in vsebini kongresov najdete na spletni strani www.isss2024.com