Skoči na vsebino

Fakulteta za šport

Estonija bo sledila SLOfit v spremljanju telesne zmogljivosti

datum: 17.08.2023

kategorija: novice

Da bi izvedeli kar največ o najboljših slovenskih praksah in izkušnjah, povezanih s sistemom telesne dejavnosti v šolah ter spoznali skrivnosti uspeha slovenskega športa, nas je v sredo, 16. avgusta 2023, na Fakulteti za šport obiskala kar 40 članska estonska delegacija, sestavljena iz ključnih predstavnikov s področja športa, telesne dejavnosti in izobraževanja.  

Kako deluje sistemu SLOfit, kdo izvaja meritve in kje, predvsem pa kako varno obdelujemo in shranjujemo osebne podatke? Kakšne koristi prinaša slovenski družbi nasploh in kakšen je njegov doprinos v izrednih razmerah, s katerimi nas je soočila pandemija Covida? Kakšni so bili rezultati intervencije Zdrav življenjski slog in kakšen je pomen spremljanja telesne zmogljivosti v vseh življenjskih obdobjih ter nenazadnje - kako je bil SLOfit v preteklih letih vključen v oblikovanje zdravstvene ter izobraževalne politike? To je samo nekaj vprašanj, s katerimi smo na podlagi štirih desetletij izkušenj in znanstvenih raziskovanj skušali kolegom iz Estonije, ki z naslednjim šolskim letom prav tako začenjajo spremljati telesno zmogljivost otrok, pomagati pri učinkoviti pripravi pilotnega projekta. 

Delegacija, ki nas je obiskala na željo oddelka za šport estonskega ministrstva za kulturo, si je ogledala tudi prostore Fakultete za šport, po katerih so jih popeljali člani raziskovalne skupine SLOfit prof. dr. Marjeta Kovač, prof. dr. Gregor Jurak in  prof. dr. Gregor Starc, pridružila pa so se jim tudi doc. dr. Jožef  Križaj in dr. Mitja Blaganje. generalni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport.