Skoči na vsebino

Fakulteta za šport

Dan slovenskega športa

Ljubljana

Ob vseh vrhunskih uspehih naših športnikov se tudi v tujini sprašujejo, kako nam uspeva. Saj res, kako? 

V Sloveniji že desetletja gradimo odličen sistem športa, ki temelji na dobrem umeščanju športne vzgoje v izobraževalni sistem ter prepletanju z delovanjem civilne športne sfere. Pri tem ves čas strmimo k visoko strokovnemu delu, ki sloni na odličnem domačem raziskovalnem delu. Slednje je v največji meri zasluga UL, zlasti njene članice Fakultete za šport. Ob praznovanju državnega praznika športa vas tako vabimo na tri dogodke:

 

Meritve telesne zmogljivosti - SLOfit odrasli 

22. septembra 2022, med 8.00 in 19.00, Fakulteta za šport

sistemom SLOfit preverite svojo telesno zmogljivost in pridobite povratno informacijo, ki temelji na domačih znanstvenih spoznanjih. Telesna zmogljivost je namreč najboljši kazalec vašega trenutnega zdravja in hkrati razkriva tudi morebitne težave v prihodnosti. Z brezplačno spletno aplikacijo Moj SLOfit boste tako lahko spremljali srčno-dihalno vzdržljivost, moč rok in trupa, koordinacijo gibanja in gibljivost. Meritve za posameznika trajajo dobro uro, po njih pa se lahko posvetujete s strokovnjaki o primerni gibalni vadbi. Prijava na odrasli@slofit.org. Število mest je omejeno. Vse informacije izveste TUKAJ.

 

Kaj omogoča SLOfit infrastruktura raziskovalcem UL?

23. septembra 2022, ob 9.00, na Fakulteti za šport in Zoom

Fakulteta za šport je pred več kot 30-imi leti kot pionir na tem področju postavila nacionalni sistem spremljanja telesnega in gibalnega razvoja šolajočih se otrok in mladostnikov, poznan kot Športnovzgojni karton. Lani je ta sistem nadgradila še s spremljanjem telesne zmogljivosti v odrasli dobi. Tako je Slovenija prva na svetu, ki na nacionalni ravni omogoča sistematično vseživljenjsko spremljanje telesne zmogljivosti. Hkrati pa je ustvarila tudi edinstveno raziskovalno infrastrukturo, ki omogoča kohortno preučevanje telesne zmogljivosti in z njo povezanih pojavov, npr. različnih zdravstvenih izidov, telesne dejavnosti, učne uspešnosti, pedagoških pojavov idr. Na hibridnem srečanju bomo raziskovalcem UL predstavili SLOfit raziskovalno infrastrukturo in možnosti raziskovanja, ki jih ponuja.

 

Kdaj in kam usmeriti otroka v šport – pasti prezgodnje specializacije

23. septembra 2022, ob 17.00, v živo na FB SLOfit

Za starše, ki imajo vprašanja o vstopu otrok v svet športa, bomo z gosti iz športne prakse na FB dogodku spregovorili o strokovnih izhodiščih usmerjanja otrok v šport.

Vljudno vabljeni torej, da se udeležite dejavnosti, ki jih v okviru Dneva slovenskega športa organizira Univerza v Ljubljani.

Dan slovenskega športa (1)