Jump to content

Fakulteta za šport

Cooperation between Faculty of Sport and Police

Ljubljana

Analyzing of car exposion with High speed video systems

V torek, 16.6.2009 se je ekipa Fakultete za šport odpravila v Gotenico, da bi v sodelovanju s Policijo naredili upočasnjeni video posnetek eksplozije avtomobila. Policija v Gotenici izvaja izobraževanje oz. usposabljanje svojih enot. Ena izmed tem usposabljanja je tudi rekonstrukcija eksplozije avtomobila. Simulacija eksplozije pa omogoča zelo realistične pogoje izobraževanja policijskih enot. Ker pa vsaka eksplozija vsebuje tudi določeno tveganje in je povezana seveda tudi s stroški, smo želeli dogodek s pomočjo hitro slikovnih video naprav čim bolj natančno dokumentirati z različnih zornih kotov. Tako so na Policiji dobili natančne posnetke dogajanja med eksplozijo, kar jim omogoča podrobnejšo analizo dogodka. Upočasnjeni video posnetek pri visoki frekvenci (1000 Hz) namreč razkriva dogajanje ob eksploziji, ki ga  standardna DV kamera ne zazna. Hitro slikovni video sistem zajame namreč dodatnih 39 slik med dvema slikama standardne DV kamere. Inštruktorji in tečajniki bodo na ta način dobili bolj podroben vpogled v dogajanje ob eksploziji in mogoče v prihodnje lažje in zanesljivejše opravljali svoje delo pri takšnih dogodkih v praksi, za katere seveda upamo, da jih ne bo veliko.

Merilna ekipa Fakultete za šport je bila sestavljena iz zaposlenih v laboratoriju za biomehanske meritve in službi za informatiko. Dogodek smo posneli iz več zornih kotov z različno opremo:

  • 2x kamera s 1000 posnetki na sekundo
  • 1x kamera s 600 posnetki na sekundo
  • 1x kamera s 1200 posnetki na sekundo
  • 1x standardna mini DV kamera s 25 posnetki na sekundo
  • digitalni zrcalno refleksni fotoaparat s 3 tremi posnetki na sekundo 

Zaradi udarnega vala eksplozije, je bilo treba strogo upoštevati navodila za zagotavljanje varnosti. Prvo območje je določalo varno razdaljo za merilno tehnologijo, drugo, ki je bilo še bolj oddaljeno od mesta eksplozije, pa je določalo varno razdaljo za merilno ekipo in opazovalce. Dogodka so se udeležili tudi najvišji predstavniki policije in MNZ, vključno z ministrico Katarino Kresal in direktorjem Policije g. Jankom Gorškom ter direktorjem uprave kriminalistične policije GPU g. Aleksandrom Jevškom.

Testni primerek je bil Volkswagen Golf Variant, odsluženi avtomobil Policije. Posebna enota policije za ravnanje z eksplozivnimi sredstvi je na voznikovem mestu namestila 2 kg plastičnega eksploziva. Vse ostalo povedo slike in še bolje upočasnjeni video posnetek.