Univerza v Ljubljani

Fakulteta za šport

VIŠINSKI TRENING

datum: 15.03.2012

kategorija: obvestila za študente

Laboratorij za biodinamiko vabi k raziskavi:
UČINKI VIŠINSKE VADBE NA VZDRŽLJIVOST.

Vabljeni študentje vseh letnikov, moški, ki se posebej ne ukvarjajo z vadbo kolesarjenja.

JUNIJ (3 tedne) ROGLA (hotel)
Za izpite in druge morebitne obveznosti bo poskrbljeno

Učinki višinske vadbe na vzdržljivost še vedno predstavljajo dokaj velik izziv za raziskovanje in športno prakso. Zato nameravamo raziskati učinke dveh metod:

  • Živi visoko - treniraj na srednji nadmorski višini
  • Živi na srednji nadmorski višini - treniraj visoko

Obe metodi imata za izhodišče nadmorsko lego okrog 1500m (Rogla), saj bo naslednja zimska OLIMPIADA v Sočiju, na približno podobni višini, Center na Rogli pa se razvija v Center odličnosti na področju višinske vadbe. Torej je cilj poiskati takšne metode, ki bi dodatno prispevale k zmogljivosti športnikov na tej nadmorski višini, pa tudi na nizkih nadmorskih višinah.

Izmed meritev, ki jih bomo uporabili se bodo preiskovanci srečali prvič z meritvami saturacije s kisikom v mišici, acido-baznim in elektrolitskim statusom krvi, analizami dinamike sprememb med naporom v različnih okoliščinah. Srečali se bodo s hipoksičnimi okoliščinami v višinskih sobah in sicer od višine 2400 m do 3200 m (okoliščine bodo prilagojene vsakemu posamezniku in njegovi aklimatizaciji). Zmerjene vrednosti bodo lahko tudi uporabljene za diplomske, magistrske naloge, doktorsko delo pa že ima avtorja.

V ta namen nameravamo uporabiti 3 tedenski cikel v juniju, na Rogli. Pred in po tem terminu pa bodo v Laboratoriju za biodinamiko začetna in končna testiranja s preizkusi zmogljivosti. Ker so tedaj obveznosti študentov predvsem z vidika izpitov velike, nameravamo v ta namen omogočiti izpite bodisi na Rogli ali v Ljubljani (organiziran prevoz) študentje pa bodo lahko v prostih terminih intenzivno študirali.Točni datumi poskusa in podrobnosti bodo objavljeni zainteresiranim kandidatom.

Trenutno je zasedenih 11 od okrog 20-24 mest. Prijavite se še lahko do polovice maja.

Stik: Laboratorij za biodinamiko, prof.dr.Anton Ušaj, anton.usaj@fsp.uni-lj.si