Skoči na vsebino

Fakulteta za šport

Gostovanje ing. Andree Malkove z Masarykove univerze v okviru Erasmus+ za osebje

datum: 17.11.2022

kategorija: novice

V tednu od 7. do 11. novembra 2022 je Študentski referat v okviru izmenjave Erasmus+ za osebje gostil ing. Andreo Malkovo, vodjo študijskega oddelka na Fakulteti za športne študije Masarykove univerze v Brnu. Namen obiska je bil spremljati delo našega Študentskega referata, dobiti vpogled v njegove vsebine in organizacijo dela, spoznati sprejemni postopek za vpis na Fakulteto za šport ter delo s kandidati za vpis, spoznati način zaključka študija, podelitev diplom, sistem šolnin ter tudi aktualno odzivanje univerze in fakultete na vojno v Ukrajini v smislu pomoči in možnosti za študij za kandidate iz Ukrajine. Ves teden je bil v znamenju bogate izmenjave informacij, idej in delovnih izkušenj obeh oddelkov, Iz Ljubljane in Brna.

Zanimivo, da je Masarykova univerza stara prav toliko kot Univerza v Ljubljani, ustanovljena je bila leta 1919. Vključuje devet fakultet z več kot 30.000 študenti in je druga najstarejša in druga največja univerza na Češkem. Ima dva moderna kampusa in posamezne obnovljene zgodovinske stavbe v centru Brna.

Fakulteta za športne študije Masarykove univerze je letos praznovala 20 let od ustanovitve. Pred tem je bil  študij športne vzgoje na Masarykovi univerzi del pedagoške fakultete. Ima 1200 študentov; za primerjavo, na naši fakulteti je letos vpisanih 955 študentov. Kandidati lahko izbirajo med naslednjimi študijskimi programi prve stopnje: Športna vzgoja in šport - s smermi: Regeneracija in prehrana v športu, Management v športu, Posebno izobraževanje varnostnih organov, Treniranje -, Fitnes in osebno trenerstvo ter Fizioterapija. Po slikah sodeč gre za moderno, ovalno stavbo v okviru univerzitetnega kampusa Bohunice. Kljub modernim prostorom pa ima fakulteta premalo svojih športnih dvoran in predavalnic, kar pomeni, da si jih izposoja od drugih fakultet. Na žalost tudi nimajo bazena v sklopu fakultete ali atletskega stadiona v bližini. Študenti morajo tako npr. na ure plavanja na drugi konec mesta, kar pomeni, da je urnik študentov pogosto razpotegnjen čez ves dan. V oddelku za študij, ki ga vodi Andrea Malkova, so zaposlene še štiri sodelavke. Delo poteka na podoben način, kot v našem referatu, so pa razlike v precej kompleksnejšem prijavno-sprejemnem postopku, ki za razliko od našega, ne poteka centralizirano na univerzi, ampak ga od prijave do izbire izpeljejo na fakulteti. To je za fakulteto velik zalogaj, saj se prijavi za vpis tudi 2000 kandidatov na leto, kljub temu, da je npr. njihov program  športne vzgoje eden od sedmih študijskih programov na Češkem, ki izobražujejo za ta poklic. Sprejemni izpit na prvi stopnji je sestavljen iz splošnega dela (splošno gimnazijsko znanje) in športnega dela, v katerem so različne gibalne naloge, glede na prijavljeni študijski program.

Gostji je bila naša fakulteta v splošnem zelo všeč, še posebej barvite športne dvorane in galerija nad Škrlatico, pa tudi prijaznost ljudi in splošno vzdušje na fakulteti. Ob slovesu so Živa, Helena, Maja in Andrea  izrazile željo in obljubo o nadaljnjem sodelovanju in izmenjavi znanj in izkušenj med študijskima oz. študentskima oddelkoma obeh fakultet.

IMG_5880