Skoči na vsebino

Fakulteta za šport

Prof. dr. Rajko Šugman - dobitnik nagrade za življenjsko delo na področju visokega šolstva

datum: 08.11.2016

kategorija: novice

4. oktobra 2016 je v Grand Hotelu v Ljubljani potekala jubilejna, 50. podelitev nagrad Republike Slovenije na področju šolstva.

Slavnostni nagovor je imel predsednik države Borut Pahor, prisotne je nagovorila tudi ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Maja Makovec Brenčič.

Med nagrajenci je tudi prof. dr. Rajko Šugman, zaslužni profesor Fakultete za šport v pokoju.

Šugman

Dr. Rajko Šugman (1935) je po končani Visoki šoli za telesno kulturo v Ljubljani doktoriral na Univerzi v Zagrebu. Sprva je deloval kot predmetni učitelj telesne vzgoje, nato pa do leta 1978 predvsem kot politik na področju športne vzgoje in izobraževanja.

Od leta 1978 do upokojitve leta 2003 je bil visokošolski učitelj na Fakulteti za šport Univerze v Ljubljani, kjer dolgoletno pedagoško delo zaključuje kot zaslužni profesor.

Izjemne zasluge dr. Rajka Šugmana za razvoj vzgoje in izobraževanja na področju športa segajo od ureditve igrišč obrtnega izobraževalnega centra na Brdu v Ljubljani, kjer je bila njegova prva učiteljska zaposlitev, do organizacije centrov za šolanje strokovnih kadrov na področju športa (Rovinj, Ljubljana, Seča pri Portorožu, Planica), soustanoviteljstva v slovenskih olimpijskih in drugih športnih organizacijah in centrih, aktivnega članstva v številnih športnih zvezah in mednarodnih športnih organizacijah in seveda profesorskega dela.

Med študenti je zaradi strokovnosti in široke razgledanosti užival izjemen ugled. Je avtor 24 knjižnih del ter 16 učbenikov, v Cobissu pa ima navedenih okoli 550 bibliografskih enot.

Za svoje delovanje je dr. Šugman prejel številna visoka priznanja, med njimi Bloudkovo nagrado, zlato plaketo Športne zveze Slovenije, statuo Mednarodnega olimpijskega komiteja za šport in izobraževanje, zlato plaketo Univerze v Ljubljani, nagrado mesta Ljubljane za življenjsko delo ter častni znak svobode Republike Slovenije.