Skoči na vsebino

Fakulteta za šport

Šport v šoli, zaveznik proti debelosti

datum: 27.02.2023

kategorija: novice

Programi za dvig telesne zmogljivosti, kot je bila med šolskima letoma 2010/11 in 2017/18 v 216 slovenskih šol z več kot 34.000 sodelujočimi učenci intervencija Zdrav življenjski slog, so lahko ključni pri preprečevanju debelosti v otroštvu, je pokazala novo objavljena raziskava skupine SLOfit iz Fakultete za šport.

In potrdila, da lahko uvedba 2-3 dodatnih ur športne vzgoje na teden z dovolj visoko intenzivno telesno dejavnostjo zagotovi ponovno uravnoteženje porabe in vnosa energije ter pomembno obrne zaskrbljujoč trend naraščanja debelosti pri otrocih, ki smo mu priča po letih koronskih omejitev. »Zato bi morali biti programi, kot je Zdrav življenjski slog, temelj vsake izobraževalne in zdravstvene politike," je ob izsledkih opozoril dr. Maroje Sorić, vodilni avtor raziskave in član raziskovalne skupine SLOfit.

Raziskava, je bila objavljena v tiskani izdaji revije Obesity, vodilne revije The Obesity Society (TOS, www.obesity.org), združenja znanstvenikov in zdravstvenih delavcev, ki si prizadevajo razumeti in odpraviti epidemijo debelosti ter njene škodljive učinke na zdravje, gospodarstvo in družbo. Povzeli pa so jo tudi pri najpomembnejšem francoskem dnevniku Le Monde.