Skoči na vsebino

Fakulteta za šport

Oxford Scholarly Editions Online: e-zbirke klasičnih besedil sedaj trajno dostopne vsem študentom in zaposlenim na UL

datum: 02.12.2021

kategorija: obvestila za študente

Na voljo je trajni dostop do elektronskih zbirk klasičnih besedil na Oxford Scholarly Editions Online.

Zbirke veljajo za enega kronskih draguljev v portfelju založbe Oxford University Press. Raziskovalci izpostavljajo njeno inovativnost, njen transformativni potencial tako za raziskave kot za poučevanje. Zajema temeljne klasične avtorje od antike do renesanse, v vrhunskih izdajah s komentarji in prevodi, pa tudi angleške avtorje do 19. stoletja. Obsega torej več kot dve tisočletji intelektualne zgodovine na področju filozofije, zgodovine, religije, klasične filologije in sorodnih ved. 

Pobudnik nakupa in ključni povezovalec te dragocene pridobitve, dr. David Movrin, iz Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, je ob tem izjavil:

»Zbirka dramatično izboljšuje tukajšnjo raziskovalno infrastrukturo, z njo imajo naši študenti v pomembnem delu študija, v dostopu do temeljnih virov in njihovih komentarjev, enako izhodišče kot njihovi vrstniki v Oxfordu. Skozi stoletja zbrane knjižnice so tam še vedno boljše, ampak to, kar danes študenti dejansko uporabljajo, so digitalne baze.

Za trajni nakup za Univerzo v Ljubljani in ZRC SAZU smo se odločili po prvem kovidnem obdobju, ko je bilo knjižnično in s tem študijsko ter pedagoško delo resnično oteženo.«

 

Projekt so finančno omogočili NUK, ki je tudi izvedel vsa dela za potrebe nakupa, različni oddelki Filozofske fakultete - za arheologijo, zgodovino, klasično filologijo, filozofijo, sociologijo in anglistiko, Pravna in Teološka fakulteta, skupaj z raziskovalnimi  inštituti ZRC SAZU ter celo Študentskim svetom FF in Študentsko organizacijo UL. Sredstva sta prispevali tudi zunanji organizaciji - Krka in Škrabčeva ustanova.

Vabljeni k ogledu videa s prikazom uporabe v angleškem jeziku.