Skoči na vsebino

Fakulteta za šport

ČESTITKE MARTI BON za BLOUDKOVO NAGRADO 2015

od 23.02.2016 do 06.03.2016

Ljubljana

Dr. Marta Bon

Ljubljana, rojena 22. marca 1962

Za izjemni prispevek k razvoju slovenskega športa

Predlagatelj: Rokometni klub Krim

 

Dr. Marta Bon je poseben fenomen slovenske športne stroke, saj je šport spoznavala z različnih perspektiv - najprej kot vrhunska športnica, nato kot trenerka, pedagoginja in kot tudi raziskovalka. V mladosti je bila odlična rokometašica.

Med igranjem za RK Belinka Olimpija je bila med drugim dvakrat polfinalistka evropskega pokala pokalnih prvakov Evrope.Kariero je nato nadaljevala pri RK Krim, kjer je po končani športni karieri delovala kot trenerka: prvi mandat je opravljala do leta 1994, drugega od 2008 do 2011, leta 2014 pa je znova prevzela krmilo ekipe. V tem času se je vsako sezono z ekipi uvrstila med osem najboljših v Ligi prvakinj.

Septembra 1996 je bila imenovana za selektorico slovenske ženske rokometne reprezentance, s katero se je uvrstila tudi na svetovno prvenstvo v Nemčiji. V svojem drugem mandatu je s svojimi rokometašicami na svetovnem prvenstvu na Hrvaškem osvojila osmo mesto, kar je največji uspeh ženskih članskih reprezentanc med ekipnimi športi v Sloveniji. V obdobju od 2010-2012 je bila tudi selektorica ženske reprezentance Švice, na sredozemskih igrah v Turčiji pa je kot selektorica Slovenije reprezentanco popeljala do srebrne medalje.

Dr. Marta Bon je delovala in še vedno deluje v različnih domačih in tujih mednarodnih strokovnih združenjih. Od 1998 do 2008 je bila članica predsedstva in predsednica Svetovnega sveta RZS, v katerem je članica še danes. Poleg tega je bila članica komisije za Bloudkova priznanja in odbora za vrhunski šport pri Olimpijskemu komiteju Slovenije. kot članica skupine predavateljev Evropske rokometne zveze je leta 2012 postala članica skupine EHF: Women's handball board. leta 2006 je bila izvoljena v Mestni svet Mestne občine Ljubljana, od leta 2012 pa je predsednica Sveta Javni zavod Šport Ljubljana.

Med drugim je avtorica številnih strokovnih in znanstvenih del.

BON_2.jpg

Brošura z obrazložitvami, vir spletna stran MIZŠ