Skoči na vsebino

Fakulteta za šport

Eno bronasto odličje na 27. Zimski univerzijadi

Ljubljana

27. zimska univerzijada je imela dva gostitelja. Nordijski del in biatlon je med 24. 1. in 1. 2. 2015 gostila Slovaška, med 4. in 14. februarjem pa je drugi del z alpskimi disciplinami in drsalnimi športi gostila Granada. Slovenijo je na univerzijadi zastopalo 18 športnikov, štirikrat so se uvrstili med deseterico, slalomist Filip Mlinšek pa je z bronasto medaljo poskrbel za najboljšo slovensko uvrstitev na univerzijadi.

Na prvem delu 27. zimske univerzijade, ki ga je gostila Slovaška z Oserbilem in Štrbskim Plesom, smo imeli Slovenci predstavnike samo v smučarskih skokih. Na posamični tekmi  v Štrbskem Plesu je nastopilo 6 Slovencev:  Andraž Pograjc (Univerza v Ljubljani, EF), Ernest Prišlič (Univerza v Mariboru, FKBV), Matej Likar (ŠC Postojna), Žiga Mandl (Univerza v Ljubljani, FU), Mitja Mežnar (Univerza v MAriboru, FOV) in Miran Zupančič (ŠC Novo mesto). Slednji je nastopil najbolje in se uvrstil na 6. mesto. Slovenski uspeh sta dopolnila še Mitja Mežnar z 10. in Žiga Mandl s 13. mestom.  Zadnji tekmovalni dan prvega dela 27. zimske univerzijade na Slovaškem se je zaključil z ekipno tekmo smučarjev skakalcev. ''Končno 6. mesto je realen pokazatelj moči na tekmi. Vsi trije skakalci so pokazali  vsak po en dober skok. Z nekoliko daljšimi skoki in malo športne sreče bi se lahko realno borili za 4. mesto,'' je po tekmi povedal glavni spremljevalec skakalcev Jan Družina. Zmagali so Rusi, pred Japonci in Poljaki.

V Granadi je nastopilo 12 športnikov v štirih različnih športih. Najboljši rezultat je zadnji dan iger osvojil Filip Mlinšek (Univerza v Mariboru, FS), ki je prismučal bronasto medaljo v moškem slalomu. Ohranil je 3. mesto iz prve vožnje in prišel do tretje medalje na univerzijadah. "V startni hišici pred finalno vožnjo sem si rekel: Grem na vse ali nič. Za mano je že toliko let smučanja, tekem in priložnosti, zakaj ne bi izkoristil te. To je zame zadnja univerzijada, zato sem želel dobro izhodišče iz prve vožnje nadgraditi. Izjemno sem vesel, da mi je uspelo ubraniti 3. mesto in osvojiti še tretjo medaljo na univerzijadah," je po prihodu v cilj povedal Filip Mlinšek. V smučanju so nastopili še . Jakob Špik (Univerza v Ljubljani, PF), Andraž Reich Pogladič (Univerza na Primorskem, FM), Jure Čas (Univerza v Ljubljani, FŠ) in Domen Rupnik (VSŠ ŠC Pet) ter Ana Zimšek (Univerza na Primorskem, FM).

ZUNI_2015_9.jpg

/Smučarski del odprave. Med njimi študent Jakob Špik s Pravne fakultete in Jure Čas s Fakultete za šport./

 

Smučanje prostega sloga so zastopali Žiga Kovačič (Univerza v Ljubljani, FF), Lovrenc Kolenc (Univerza v Ljubljani, FA) in Anja Krivec (Univerza v Ljubljani, FMF). Slednja sta osvojila 11. mesti v disciplini vožnja po objektih. Deskarka na snegu Iva Polanec je nastopila v paralelnem veleslalomu in za las zgrešila zaključne boje. Zasedla je 19. mesto. Umetnostni drsalki Pina Umek (Univerza v Ljubljani, FŠ) in Daša Grm (Univerza v Ljubljani, FŠ) sta nastopili po pričakovanjih. Državna prvakinja Grmova je bila nekoliko razočarana nad 13. mestom, Pina Umek je tekmovanje končala na 30. mestu.

ZUNI_2015_5.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

/Študentke Fakultete za šport Daša Grm in Pina Umek sta nastopili v umetnostnem drsanju./

ZUNI_2015_7.jpg

/Študentka Fakultete za šport Daša Grm na tekmovanju v umetnostnem drsanju./

 

Daleč največ medalj na tokratni univerzijadi so osvojili Rusi, ki so jih skupno zbrali 56, od tega 20 zlatih in po 18 srebrnih in bronastih. Na drugem mestu je pristala Severna Koreja, ki je zbrala 16 medalj, od tega kar 13 v disciplinah short tracka. Na tretjem mestu je končala univerzitetna ekipa Kazahstana, ki je skupno zbrala 11 medalj. Slovenija je z bronasto medaljo Filipa Mlinška zasedla 21. mesto. 

Seznam študentov Univerze v Ljubljani, udeležencev 27. Zimske univerzijade:

 

ImePriimekŠportČlanica univerze
DašaGRMUmetnostno drsanjeFakulteta za šport
PinaUMEKUmetnostno drsanjeFakulteta za šport
JureČASAlpsko smučanjeFakulteta za šport
JakobŠPIKAlpsko smučanjePravna fakulteta
ŽigaMANDLSmučarski skokiFakulteta za upravo
AndražPOGRAJCSmučarski skokiEkonomska fakulteta
AnjaKRIVECSmučanje prostega slogaFakulteta za matematiko in fiziko
LovrencKOLENCSmučanje prostega slogaFakulteta za arhitekturo
ŽigaKOVAČIČSmučanje prostega slogaFilozofska fakulteta

Udeležbo slovenskih športnikov študentov na 27. zimski univerzijadi v Štrbskem Plesu in Granadi je organizirala Slovenska študentska športna zveza (SUSA), v sodelovanju s Smučarsko zvezo Slovenije ter Zvezo drsalnih športov Slovenije. Program pa podpirata Fundacija za šport in Ministrstvo za znanost, izobraževanje in šport.

Vabimo vas k spremljanju dogajanja na univerzijadi na spletni strani www.unisport.si.

 

ZUNI_2015_2.jpg

Člani slovenske študentske skakalne reprezentance z dekanom Fakultete za šport in predsednikom Slovenske univerzitetne športne zveze dr. Milanom Žvanom in predstojnikom inštituta za šport dr. Janezom Vodičarjem.

ZUNI_2015_3.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dobitnik bronaste medalje v slalomu: študent Univerze v Mariboru Filip Mlinšek.

 

ZUNI_2015_6.jpg

 

Študentk Filozofske fakultete Žiga Kovačič na tekmi v smučanju prostega sloga.

 

ZUNI_2015_1.jpg