Skoči na vsebino

Fakulteta za šport

Bronasto odličje za namiznoteniško ekipo Univerze v Ljubljani na Evropskih univerzitetnih igrah v Cordobi

Ljubljana

 

V Cordobi se sanje ponavljajo

 

Namizni tenis_Cordoba2012_1.JPG 

Namiznoteniška ekipa Univerze v Ljubljani se je udeležila 1. Evropskih univerzitetnih iger v Cordobi. Po lanskoletnem odličnem uspehu na Evropskem univerzitetnem prvenstvu v Madeiri, se je ekipa UL Ljubljane odpravila na pot v špansko Cordobo z željo ponoviti rezultat, ki so ga dosegli na Portugalskem.

Ekipo v sestavi Jaka Golavšek (Fakulteta za šport), Tomaž Roudi (Filozofska fakulteta) in Patrik Rosc (Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo) je na tekmovanju vodil selektor dr. Miran Kondrič (Fakulteta za šport), za organizacijski del pa je poskrbel vodja delegacije dr. Milan Žvan (Fakulteta za šport).

Kot peta reprezentanca je tako ekipa UL Ljubljana morala računati na ugoden žreb. 16 ekip je v prvem delu tekmovanja tekmovalo v štirih skupinah, kjer se je igralo vsak z vsakim. V skupini B so poleg ljubljanske ekipe nastopale še: University College Cork (IRL), WG Saarbrücken (GER) in Jozef Ruslecki Olsztyn University (POL). Nosilci ekipe iz Poljske so bili nesporni favoriti v skupini, slovenska ekipa pa je računala na zmage nad obema preostalima ekipama.

V prvem srečanju se je slovenska ekipa pomerila z ekipo z Irske in gladko dobila srečanje z rezultatom 3:0. Otvoritev tekmovanja po željah naših igralcev.

Drugo srečanje je že odločalo o končnem rezultatu, saj bi se v primeru poraza slovenska ekipa potegovala za mesta od 9. do 16. Srečanje z ekipo Saarbrückna (v tem mestu igra tudi naš Bojan Tokič) je začel Roudi, ki je le v drugem nizu nekoliko popustil a na koncu vendarle dobil srečanje z rezultatom 3:1. Postavitev Roudija na drugo pozicijo se je selektorju obrestovala že v prvem srečanju, saj je v drugem srečanju Golavšek z istim rezultatom premagal najboljšega nemškega igralca Pacheja in izzval Rosca, da v stilu prejšnje tekme zaključi dvoboj z ekipo iz Saarlanda. Patrik nasprotniku iz Nemčije ni oddal niti niza in ljubljanska ekipa se je lahko že vnaprej veselila uvrstitve v nadaljevanje tekmovanja.

V tretjem srečanju v skupini je vloga favorita bila dodeljena ekipi Poljske in ti so jo tudi upravičili, saj so Ljubljančane gladko odpravili z rezultatom 3:0.  Prvi dan tekmovanja je bil za našo ekipo več kot uspešen. 

Namizni tenis_Cordoba2012_2.JPG 

Naslednji dan sledijo četrtfinalna srečanja in dvoboj proti najboljšemu iz skupine D. Vroče sobotno jutro v pregreti dvorani centra Encinarejo je le še dvignilo temperaturo pred dvobojem za uvrstitev v polfinale. V skupini D so bili zmagovalci iz Litve. Srečanje je ponovno pričel Roudi in v izjemno izenačenem dvoboju resnici na ljubo precej srečnemu Domeiri moral priznati premoč. »Po navadi sem zelo umirjen igralec, ampak tokrat je kar vrelo v meni. Toliko nasprotnikovih žogic se še nikoli ni odbilo od mrežice ali roba mize, kot v tem srečanju. Nisem igral slabo, ampak fortuna je bila pač tokrat na nasprotnikovi strani,« je po srečanju dejal Tomaž. Bitka izgubljena, vojna pač ne.

Sledil je dvoboj Golavška z Skucasom. V prvih dveh nizih Jaka nikakor ni našel prave igre in z nekaj sreče je nasprotnik povedel z 2:0. K sreči pa je Jaka še pravočasno našel svojo igro in v naslednjih treh nizih svojo ekipo pripeljal do izenačenja. »To zmago sem zares prigaral. Nasprotnik mi nikakor ni dopuščal prevzemanja in mi je z neugodnimi začetnimi udarci vsiljeval svojo igro. Na srečo so se na koncu obrestovale dolgotrajne priprave na to prvenstvo in sem s prodornejšo igro uspel razbiti njegov koncept. Presrečen sem, saj sem s to zmago ekipo ohranil v borbi za končno zmago,« so bile besede zmagovalca drugega dvoboja.

V tretjem dvoboju se je razigral Patrik in Domeika odpravil z rezultatom 3:0. »Odigral sem res dober meč. Čeprav so se nizi končali s tesnim izidom, sem cel čas dobro kontroliral potek srečanja in na koncu tudi zasluženo zmagal. Super občutek, ko dvigneš moralo ekipi,« je po srečanju dejal Patrik. Ekipa UL Ljubljana je bila zelo blizu uvrstitve v polfinale pa vendar je potrebovala še eno zmago.

V četrtem srečanju je Tomaž iskal svojo novo priložnost, da pomaga ekipi do novega vrhunskega rezultata. Skucas je v prejšnjem dvoboju Jakatu povzročal veliko težav, zato je bila vidna tudi rahla nervoza na klopi Ljubljančanov. Upravičeno? Po mnenju Tomaža niti ne. Prva dva niza je dokazal, da je iz pravega testa. Tudi rahel padec v igri in izguba tretjega niza nista pustila negativnih posledic in gladka zmaga v četrtem nizu je ekipi prinesla tako želeno uvrstitev v polfinale. »Pohvaliti velja celotno ekipo, saj smo res delovali kot ekipa. Vzdušje na klopi je bilo res takšno, kot si ga želi vsak trener. Spodbujanje in garanje za vsako točko, sta igralcem dajala dodatnega motiva. Trdo delo in naporni treningi na pripravah so bili s to zmago bogato poplačani. Medalja je naša in tihi cilj smo s tem dosegli. Čestitam fantom za izjemno borbenost in požrtvovalnost. V pravem pomenu besede so pokazali kako se je potrebno boriti za svojo ekipo,« je strnil mnenje selektor ekipe dr. Kondrič. Mimo pohval ni mogel niti vodja delegacije dr. Žvan: »Vse čestitke fantom! Pravi užitek je bilo gledati fante kako so skozi cel turnir kazali izjemno borbenost in pripadnost ekipi. Ne samo igralec za mizo, praktično cela klop se je borila za zmago. Z uvrstitvijo v polfinale so več kot upravičili odhod na igre in upam, da bomo lahko podobne novice dobili tudi naslednje leto iz turškega Zogundlaka, kjer bo potekalo 6. Evropsko univerzitetno prvenstvo v namiznem tenisu.«

Namizni tenis_Cordoba2012_3.JPG

 

Polfinalno srečanje z Rusko ekipo Russian State University for the Humanities je po pričakovanju dobila ekipa iz Moskve. Vsi ruski igralci so uvrščeni na lestvico ITTF-a in za ekipo iz Ljubljane nekoliko premočni. Kljub temu porazu pa so igralci iz Ljubljane osvojili bronasto odličje (tekma za tretje mesto se namreč ne igra, polfinalista pa oba prejmeta bronasto odličje). 

 

Čestitke celotni ekipi!